Chcete slevu 100 Kč na první nákup?

Stačí se zaregistrovat a sleva je vaše.


Vítáme vás v klubu BeautySense.

close

...

Micelární voda

- Categories : Blog

Micelární voda je v moderní době velmi populárním kosmetickým produktem, který spousta žen běžně používá ve své denní péči. Ale co my ve skutečnosti víme o micelárkách? Dnes se podíváme na toto téma zblízka.

Micelární voda byla popsána jako čisticí produkt už na počátku 20. století ve Francii. Tehdy se micelární vody používaly jako šetrnější alternativa pro čištění pokožky (v porovnání s vodou z kohoutku). První práce v rámci vývoje micel byla dokončena v roce 1913, kdy J. W. McBain z University of Bristol zavedl slovo „micela“ do povrchové a koloidní chemie v kontextu asociace molekul povrchově aktivní látky ve vodném roztoku. O desetiletí později byl Jean-Noël Thorel, zakladatel francouzské farmaceutické značky Bioderma, považován za vynálezce micelární vody, kterou společnost celosvětově zpopularizovala v 90. letech. V roce 1991 totiž uvedla na trh svůj produkt - micelární vodu Sensibio H2O, která se dnes údajně prodává každé 2 sekundy po celém světě.

Dnes už víme, že micelární voda je dermofarmaceutickým přípravkem pro péči o obličej a čištění pleti. Hlavními složkami, které tvoří micelární roztok, jsou tenzidy (povrchově aktivní látky) a upravená nebo čištěná voda, která slouží jako rozpouštědlo. Strukturálně se roztok skládá z micel, což je soubor molekul oleje se dvěma póly: hydrofilním pólem, rozpustným ve vodě, a lipofilním pólem, který je zodpovědný za zachycování tukových látek neslučitelných s vodou.

No a nejdůležitější otázka - musí se micelární voda smývat, nebo ne?

Odpověď je jednoznačné ANO, ale chtěla bych vysvětlit proč. Existují 3 skupiny micelárních vod:

  • na základě poloxamerů
  • s ekosložením
  • a na základě PEG.

Micelární vody s poloxamery

Poloxamery – polymery tvořící micely. Udává se, že to je bezpečná ingredience, která se nemusí smývat z kožního povrchu. Nicméně já, jako lékařka, nepovažuji za vhodné ponechávat na kůži zbytky jakékoliv micelární vody a nečistot po odlíčení. Povrchově aktivní látky při dlouhodobé expozici provokují suchost a dehydrataci (pohlcují tuky a přitahují vodu).

Micelární vody s ekosložením

Obsahuje Lauryl Glukoside, Coco Glukoside, Disodium Coco-Glukoside Citrate, Sodium Coco-Glukoside Tartrate. Tyto micelární vody se smí příležitostně používat u citlivé pleti, ale vždy se musí smývat.

Micelární vody na základě PEG (polyethylenglykol)

Smí se používat u mastné a kombinované pleti. Vždy se musí smývat.

Dr. Julia Benešovská

Sdílet článek

Přidat komentář

Boxed:

Sticky Add To Cart

Font: